Ahududu meyvesi bitkisel faydaları

Ahududu genel özellikleri: Ahududu bitkisi ülkemizin birçok bölgesinde rastlanılan bir bitkidir. Ahududu bitkisi bilinen diğer isimleri ile Ağaç Çileği yada Sultan Böğürtleni olarak ülkemizde ayrı ayrı isimlendirilmiştir. Ahududu çok lezzetli bir o kadar güzel aroması ve kokusu ile birlikte herkes tarafından sevilerek tüketilen bir meyvedir. Ahududu genel özellikleri fazla boylanamayan ortalama boyu 90 cm arasında değişen bir meyvedir. Çok yıllık bir bitkidir Ahududu. Yaz mevsimine doğru çiçeklenir.

Çiçekleri meyvesi gibi güzeldir ve renkleri beyazın tonları şeklinde olur. Ahududu kırsal alanlardan çok dağlık alanları seven ve buralarda rahatlıkla karşılaşılan bir bitkidir. Meyveleri çoğumuzun bildiği üzere oldukça tatlı ve çekirdekli meyvelerinin renkleri ise eflatun tonajındadır. Meyvelerini yaz mevsimin sonlarına doğru Ağustos ayında kendini gösterir. Ahududu bitkisini anlatırken özellikle kıyı bölgelerimizde yaşayan okurlarımız bu bitkiye yabancı olmadıklarından anlattığımız özellikleri kafalarında kolayca şekillenir. Yetişme alanları kıyı şeridindeki bölgeler olarak genelleme yapabiliriz.

Ahududu meyvesinin kullanma şekli: Ahududu bitkisinin meyvesi Türk Mutfağındaki yerini çoktan almış ve bu alanda da hakkını veren bir meyve olmuştur. Türk Mutfağının haricinde dünya mutfaklarınca da oldukça sık tercih edilen bir bitkidir. Ahududu bitkisi yetişme koşulları ve bulunduğu iklim özellikleri ile dünyanın birçok diyarında yetiştirilir. Ahududu bitkisinin harika lezzetinin yanında bitkinin sahip olduğu özellikleri ile birçok hastalığa karşı faydalı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle Ahududu bitkisini mutfağımızdan eksik etmemek sağlığımız açısından oldukça faydalıdır.

Ahududu meyvesi bitkisel faydaları: Ahududu bitkisinin faydaları arasında alabilecek ilk rahatsızlık adet düzensizlikleri ve kadınlardaki beyaz akıntıdır. Beyaz akıntıyı durdurucu ve adet dönemlerinde oluşabilecek fazla miktarda oluşan kanama durumlarını minumuma indirger. Ayrıca Ahududu gün boyunca bedenimize giren zararlı mikro organizmalara karşı antioksidan özelliği sayesinde toksinlere karşı mücadele edilmesine katkı sağlar. İshal başta olmak üzere boşaltım sistemi ve bağırsak problemlerine karşı oldukça faydalıdır.

Yorumlar