bu çay sizi korur

bu çay sizi korur: rezene çayı bir çok faydası olan şifalı çaylardan biridir. Meyvesi, tohumları ve kökü kullanılır. Rezeneden baharat elde edilir. Ayrıca, rezene çayı hazırlanır. Rezene çayı öksürük ve akciğer hastalıkları ile damar sertliği ve hazımsızlığa karşı etkilidir. Bebek mamalarına katılırsa bebeklerde gaz şikâyetini azaltır.

Rezene çayının bir diğer faydası da arpacık gibi gözkapağı iltihaplarında pansuman olarak kullanılması ile iyileşmeye yardımcı olmasıdır. Özellikle rezene tohumundan elde edilen çay emziren annelerde ve bebeklerinde mide düzenleyici ve gaz giderici olarak kullanılır. Uyumayan bebeklere rezene çayı verilerek rahatlamaları sağlanabilir. Diğer yandan rezene çayı ılık haldeyken yüze uygulanabilir. Bu yöntem sivilcelerin azalması ve cildin daha pürüzsüz olması için kullanılır.

Özellikle yeni doğum yapmış annelerde ılık bir banyodan sonra alınan rezene çayı anne sütünün gelmesini sağlar. Aynı zamanda sütü artırıcı etkiye de sahiptir. Yine ılık haldeki rezene çayı gözlerin yıkanmasında ve gözlerin rahatlatılmasında kullanılmaktadır. Eski devirlerde rezene çayı gözlerin tedavi edilmesinde kullanılmıştır. Rezenenin yaprakları ve tohumunun kaynatılmasıyla elde edilen buhar, cildi temizler ve yüzdeki gözenekleri açar.

Yorumlar