Çörekotu Yağı nasıl kullanılmalı

Çörek otu özellikleri: Haziran-temmuz ayları arasında yeşille karışık açık mâvi renkli çiçekler açan, 20-40 cm boyunda bir senelik, otsu bir bitkidir. Yol kenarları ve bilhassa ekin tarlaları içinde bulunur. Gövde dik ve kısa tüylüdür. Yaprakların alttakileri saplı, üsttekileri sapsızdır. Çiçekler uzun saplı ve tek tektir. Taç yaprakları iki loplu ve bal özü bezleri taşıyan 8 tâne küçük parça hâlindedir.

Meyveleri çok tohumlu olup, tohumlar siyah renkli ve oval şekillidir. Güney Avrupa, Balkan memleketleri, Kuzey Afrika, Türkiye ve Hindistan’da yetiştirilmektedir. Bitkinin kullanılan kısımları tohumlarıdır. Tohumları tamâmen olgunlaştıktan sonra toplanır ve güneşte kurutulur. Çörekotu tohumlarında uçucu ve sabit yağ, tanen, şekerler, glikozit bünyeli bir saponin ve alkaloitler bulunmuştur. Tohumları gaz söktürücü, uyarıcı ve idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır. Güzel kokusu sebebiyle müshil ilâçlarının içine ilâve edilen iyi bir lezzet ve koku eğiştiricidir.

Çörekotunun Anadolu’da bulunan ve aynı şekilde kullanılan diğer türleri de bulunur. Şam çörekotu diğer ismi ileNigella damascena Yaprakları parçalıdır. Çiçekleri tek ve üst yapraklar tarafından örtülmüş durumdadır. Parlak mâvi çiçeklidir. Kır çörek otu latince ismi Nigella arvensis 10-30 cm yüksekliğinde mâvi çiçeklidir. Yaprakları sivri parçalıdır. Tohumları kurt düşürücü olarak da kullanılır.

Çörekotu Yağı nasıl kullanılmalı: Çörek otunun tohumları kullanılır. Olgunlaşan tohumlar toplanarak güneşte kurutulur. Çörek otu yağı tohumlarının preslenmesiyle yoluyla üretilir. Çörek otu tohumunda uçucu yağ ve sabit yağ bulunur. Çörekotu yağının Nigellae sativa olan türü kullanılmaktadır. Çörek otunun tohumlarında uçucu yağlar, alkaloitler, saponin ve protein gibi maddeler yer alır.

Tohumları antimikrobiyal analjezik, antineoplastik, anti-inflamatuar ve ateş düşürücü etkilere sahiptir. Karaciğer ve böbrekleri korur. Ağrı giderici, ateş düşürücü, iltihap azaltıcı ve mikroplara karşı mücadele edici özelliği vardır. Hayvanlar üzerine yapılan deneylerde trigliserid’i düşürücü etkisi gözlenmiştir. Çörek otunun etkileriyle ilgili uluslararası düzeyde 200 çalışma yapılmıştır. Avrupa’da yapılan araştırmalarda bu bitkinin anti-bakteriyel ve anti-mikotik etkisi kantılanmıştır. Çörek otu yağı bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklık sisteminini güçlendirici etkisi klinik olarak kanıtlanmıştır. Kanser riskini azaltıcı etkilere sahiptir. İnterferon üretimini artırır. Amerikada yapılan bir çalışmada çörek otu yağının tömörün büyümesini azaltığı tespit edilmiştir. Kansere karşı koruyucudur.

Diyabet, astım, öksürük, grip ve ishal gibi rahatsızlıklarda olumlu etkiler gösterir. Alerjik sorunlara karşı yararlıdır. Anti-histamin etkisiyle alerjik reaksiyonlara karşı korur. Hapşırma, göz sulanması gibi alerjinin yaygın belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Bronşiyal kasları rahatlatarak akut astım belirtilerinin ve öksürüğün tedavisine yardımcı olur.

İltihabı azaltır. İçeriğindeki anti-anti-inflamatuar spazmodik maddelerle kas krampları ve spazmı önleyici etkisi vardır. Çörek otu yağı kullanımı sindirimi kolaylaştırır. Çörek otu yağı saç dökülmesi ve kepeğe karşı yararlıdır. Saç diplerine friksiyon yapılır. Toksinlerden temizler. Egzama için yararlıdır. Deri sorunlarında mikrop öldürücü etkinliği çörekotu yağının faydaları arasındadır. Cildi beslemek için haricen kullanılır.

Yorumlar