Kırkkilit otu Oturma Banyosu nasıl yapılmalı

Kırkkilit otu özellikleri: Kırkkilit (Equisetum arvense), Atkuyruğu Otu, Zemberekotu, Çamotu, Kırkboğum, Tilkikuyruğu Otu ve Katırkuyruğu Otu olarak da tanınır. İlkbahar başlangıcında, derinlere kök salmış olan köksaptan, önce spor taşıyıcı kahverengi başak sapları çıkar. Düzgün yapılı küçük çam ağaçlarını andıran yeşil yaz kuyruğu ise daha sonra çıkar. Çok yıllık, otsu ve çiçeksiz bitkilerdir.

Kırkkilit otu Gövdesi silindir biçiminde, dallı veya dalsız, yeşil veya esmer-yeşil renkli, sert ve içi boştur. Yaprakları çok küçük, pul biçiminde ve sivri uçludur. Spor ile çoğalırlar. Spor keseleri verimli gövdelerinin uçlarında başak şeklinde toplanmışlardır. Kırkkilit otu Türkiye'de 7 kadar türü yetişmektedir. Saponin, %60-70 silisilik asit (Silica), potasyum tuzları, tanen alkaloitler içerir.

Kırkkilit otu Toplanacak bitkiler, 25-60 cm boyunda ve sapı ince (3-6 mm civarında) olan türlerdir (Equisetum arvense) ve nemli topraklardan, tarla aralarından ve dere kıyılandan toplanır. Kırıkilit Otu Mayıs-Haziran döneminde, henüz canlı yeşil rengini korurken, sapın toprağa yakın bölümünden kesilir ve demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır. Kırkkilit otu İğne yapraklar gövdeden kolayca ayrıldığında kuruma tamamlanmış olur.

Kırkkilit otu Çayı nasıl hazırlanmalı: Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış bitki (ince saplı olan 3-6 mm), orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla demlenir, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak çay aç karnına veya öğün aralarında soğutulmadan içilebilir.

Kırkkilit otu Oturma Banyosu nasıl yapılmalı: 200 gr taze bitki veya 100 gr kurutulmuş bitki, akşamdan 3-4 litre suya yatırılır. Ertesi gün kaynama derecisine kadar ısıtılır ve süzüldükten sonra küvet içindeki sıcak banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 20 dakikadır. Banyo suyu seviyesi böbreklerin üstüne çıkmalıdır. Banyodan sonra kurulanılmamalı ve bir bornoza sarınarak yatakta bir süre dinlenilmelidir.


Kırkkilit otu nasıl kullanılmalı: 1 su bardağı kaynamıs suya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş bitkiden atılır. 10-15 dk üstü kapalı olarak demlendirilir. Aç karnına ve öğün arasında soğutulmdan içilir. Tentur seklinde; kullanımıda ıse yukarıdakı tum hastalıklara karşı 10-15 damla tentür su ıle seyreltilerek dil üstüne günde 5-6 kez alınabilir. Deri hastalıkları ve yaralanmalrında, romatizma ve gut hastalığında, kan dolşımı bozukluğunda , kırıklardan dolayı oluşan şişliklerde bitki banyo şeklinde de kullanılabilir.

Bunun için 100 gr kuru bitki veye 200 gr taze bitki sıcak suyla haşlanır ve 1 saat demlendikten sonra banyo suyuna ilave edilir.15-20 dakika banyodan sonra yatakta bir süre dinlendilir. Dikket edilmesi gereken nokta Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur ancak ağır kalp ve böbrek hastalıklarından kaynaklanan ödemlere karşı kullanmadan önce doktordan onay alınmalı, Normalin üzerinde kulanılırsa böbrekleri zedeleyebilir.

ömer coşkun kırkkilit otundan nasıl yararlanmalı: Pek çok bitkisel formülde adı geçen ve kırk kilidi açacağı söylenen kırkkiklit otunun diğer adı, at kuyruğudur. sıhhat açısından pek çok faydası olan, kırkkilitotunun faydalarını, bahsedelim. Damarları ve kasları yumuşak tutar.Özellikle, Sporculara çok faydalıdır. Kemikleri kuvvetlendirir. Romatizma, gut ve eklem ağrılarında çok faydalıdır. Saç dökülmesi, tırnak kırılmalarında fayda sağlar. Bol idrar söktürür, ödemi giderir. Damar sertliğini önler, regl düzensizliklerinde iç kanamaları önlemede ve durdurmada (Burun, Mide, Barsak, Akçiger, Beyin kanamaları, Aşırı regl kanamaları) kullanılır. Sinir sıkışması, bel ve boyun ağrıları, kıkırdak sorunlarında faydalıdır.

Yorumlar

  1. kendi ellerimle topladım bizim yöreden çok bulunmaktyadır.bel ve kıkırdak sorunum var çayını içmeye başladım sonuçlarınıda ara ara yazmaya çalışacağım doğada olan herşey çok güzel ilaçlardan bıktım saygılar...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder