koroner bypass ameliyatı nedir

koroner arter hastalığı nedenleri: Kalbi besleyen damarlara koroner arterler denir. Bu damarlardaki ani tıkanma veya daralma sonucunda kalbin yeterli beslenememesi durumunda koroner arter hastalığı ortaya çıkar. Daralma durumunda hastalarda efor harcamakla göğüs ağrıs olurken, tam tıkanmada kalp krizi geçirilir.

kalp kriznde kalbin belli bölümüne ait hücreler kısa bir müddet sonra ölür. Damar sertliği (ateroskleroz), damarlarda oluşan spazm, diyabet, uygunsuz beslenme, hareketsiz yaşam, yüksek tansiyon, sigara, ailede kalp hastasının olamsı ve doğumsal bazı faktörler kalp krizinin başlıca nedenleridir.

koroner arter hastalığının en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. ağrı hareket yani eforla gelebilir ancak eforla bir ilişkisi yoksa yani istirahat durumunda gelen göğüs ağrısı varsa bu daha vahim bir durumu gösterir.

koroner bypass ameliyatı nedir : koroner arter hastalığında tıkanan damarların yerine göğüsten, koldan ve bacaktan çıkarılan damarların takılmasıdır.bu işlem kalbin tıkanan damarlarının yeterli olarak besleyemediği bölgelerin yeniden yeterli olrak beslenmesini sağlar.

bu ameliyatlar göğüsün açılarak kalp çalışır halde veya özel tekniklerle kalp durdurularak yapılabilir. koroner baypass ameliyatı uzman hekimler elinde ülkemizdede oldukça sık olarak yapılmaktadır.

Yorumlar