Maydanoz tüketmenin faydaları

Maydanoz ve genel özellikleri: Maydanoz genel olarak herkes tarafından sevilen ve birçok yemekte sık bir şekilde tüketilen ve dünyanın her yerinde kullanılan evrensel bir sebzedir. Maydanozun kullanımı yüzyıllardan beri süre gelmektedir. Eski uygarlıklardan yunan ve roma medeniyetlerden başlayan maydanoz kullanımı halen yaygın olarak dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde zevkle tüketilen bir sebzedir.

Maydanoz özellikleri için Maydanoz yemeklerin yanında bazen salataları süsleyen bazen de böreklere ve çöreklere katık olarak kullanılan çok faydalı bir sebzedir. Maydanoz bitkisini çok sık tüketiriz. Peki, maydanoz hakkında yeterince şey biliyor muyuz? Maydanoz familyası maydanozgillerdir.

Maydanozgiller familyasına giren birçok bitkinin yanında bu familyaya ismini veren temel bitkidir. Bizi ilgilendirebilecek özelliklerinden biri de maydanozun anavatanın Akdeniz havzası oluşudur. Maydanoz bildiğiniz üzere otsu tarzda bir bitkidir. Kısa ömürlü olan maydanoz iki yıl yaşar. Maydanozun ömrü iki yıl olup ilk yılı için maydanoz 30 ila 40 cm arasında boyu uzayabilir. Maydanoz bol yapraklı bir rozet şeklindedir. Maydanozun gövde kısmı ikinci senesinde meydana gelir. Maydanoz bazen yaklaşık 1 metreye kadar boyu uzayabilir.

Maydanozun çiçeklerinin rengi ise sarıdır. Maydanoz bolca çiçek açar. Maydanozun diğer şekilsel özelliklerinden söz etmek gerekirse; maydanoz gövde ve sap kısımlarının kesiti daire şeklindedir. Bunların içi boş olmayıp doludur. Maydanoz kokusuz bir bitki değildir. Maydanozun kendine has bir kokusu vardır. Maydanoz diğer özelliği oluşan çiçeklerinin içinden esmerimsi rengi ile tohumlarını tabiata sunar. Maydanoz kuru ve taze olarak tüketilebilir.

Maydanoz tüketmenin faydaları: maydanozun çok sık tüketiyoruz. Peki maydanozun faydaları ya da zararları hakkında bilgi sahibi miyiz?Maydanozun sayabileceğimiz ilk özellikleri arasında kuvvetli bir söktürücü olmasıdır. Söktürücü olduğu durumlar başta idrar söktürücü olmasıdır. Bunun yanında balgam ile safra söktürücü olarak da faydalıdır. Maydanoz tüketimi vücudunuz da oluşan fazla sıvı birikimlerini imha eder. Maydanoz bu özelliği ile gut hastalığı ve böbreklerin yavaş çalışması durumunda hızlandırıcı etki yapar. Maydanoz özellikle c vitamini bol miktarda ihtiva eder.

Bununla birlikte maydanozda c vitaminin yanında, A vitamini ve betakaroten bulunur. Bu maddelerin özellikleri arasında kalp hastalıkları ve kanser gibi durumlara karşı savaşabilmesi ve bunun yanında katarakt ve felç durumlarına karşı faydalı olmasıdır. Bu sayede maydanoz birçok hastalığa faydalı olur. Maydanozun direk özellik gösterdiği alanlardan biri de sahip olduğu bol miktardaki demir, c vitamini ve folik asit sayesinde kansızlığı gidermede yardımcı olur.

Bunun yanında vücudunuzun dirayetini artırır. Kalsiyum kemik gelişimine özelikle dişlere çok faydalı bir metaldir. Kalsiyum maddesi maydanoz da bol miktarda bulunur. Maydanoz kadınların adet sancılarının azalmasına yardımcı olur. Adet düzensizliğinin giderilmesine yardımcı olur. Maydanozun söylenebilecek diğer özellikleri arasında iştah açıcı olmasıdır. Bunun yanında sindirim olayına faydası olur.

Maydanozun tüketmek size şayet karın ağrısı şikayetiniz varsa bunu hafiflemesini sağlar. Maydanoz konusunda belki de halk arasında en çok bilinen faydası ağız kokusunu gidermesidir. Ağız kokusuna ne iyi gelir diye sorduğunuz da ilk cevap maydanoz tüketin olacaktır. C vitamini ihtiva etmesi sayesinde vücuda dirayet sağlar. vücudunuzu grip gibi hastalıklara karşı korur. Maydanoz tüketmek cinsel gücü artırıcı, afrodizyak etki göstermesine neden olur. Her gün az miktarda maydanoz tüketmek size faydalı olur. maydanoz zararları için maydanoz kullanmak rahmin yani döl yatağının uyarılmasına neden olur. bu nedenle hamile iken aşırı derecede maydanoz tüketmek zararlı olabilir.

Maydanozun besin değeri: bu başlıkla beraber aradığımız sorunun cevabı maydanoz kaç kalori şeklinde denilebilir. Size ortalama olarak 100 gr maydanozun içinde bulunan maddelerden bahsedelim. 100 gr maydanozun içinde bulunan metaller olarak demir 7,7 mgr. Potasyum 760 mgr. Kalsiyum ise 4,04 mgr civarındadır. Bununla birlikte maydanoz da bulunan diğer maddeler arasında birkaç vimtamin ve bazı asitler bulunur. Bunlardan betakaroten ile 190 mgr. C vitamini ve folik asit bulunur.

Yorumlar