Melisa Çayı Nasıl Demlenmeli

melisa otunun özellikleri: Latince ismi Melissa officinalis olan melisa otu Akdeniz iklimine sahip ülkelerde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. melisa otu Akdeniz ülkeleri ve K.Amerika’da, İspanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde kültürü yapılır.Tedavi alanında kullanılmak üzere yetiştirilir.

Yayıldığı ülkeler Fransa, Bulgaristan, Almanya, Romanya’dır. Ülkemizde ise İstanbul, Bursa, Ege ve Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetişmektedir. 3-5 metre yükseklikte soluk sarı veya beyazımtırak çiçekli,yaprakları ince ve yumuşak tüylü kenarları dişlidir.Yaprakları uzun olanları da vardır. Limon gibi kokan çok yıllık otsu bir bitkidir.Çiçeklerin tepe kısmı,yaprakları kurutularak kullanılır.

Yağıda çıkarılır.Yapraklar çiçeklenmeden önce toplanır.Çünkü,kendine özgü limon kokusunun önemli bölümünü çiçek açtıktan sonra yitirir.İnce kıyılır.Gölgede kurutulur.Kokusu olmayan türleri tedavi amaçlı kullanılmaz. Eski çağlardan beri sinirleri yatıştırıcı etkisi olduğu bilinen oğul otunun, karın-mide ağrısı, yatıştırıcı etkisi olduğu söylenir.Halk arasında limon nanesi limonotu olarak bilinen, literatürdeki adı ise melissa olan oğul otunun, stresten mide rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın tedavisinde oldukça etkili olduğu ve kokusundan dolayı rahatlatıcı özelliği bulunduğu bilinir.

Oğul otundan, kokulu bir bitki olduğu için kozmetik sanayisinde de yaygın olarak faydalanılır. Faydalanma yönleri, daha çok Avrupa'da bilinir. Az miktarlarda özel yemeklerde kullanılır. Yapılan araştırmalar, oğul otunun 20. Yüzyıl'ın hastalığı olan stres ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini gösteriyor.

melisa otu faydaları: Mide ve bağırsak ağrılarını keser. Kalbi kuvvetlendirir. Hıçkırığı keser. Hazımsızlığa iyi gelir. Bayılmalarda kullanılır. Aybaşı ağrılarını keser ve aybaşı kanamalarını düzenler. Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir. Hipertroidizm de rahatlama sağlar. Merkezi sinir sistemini yatıştırıcı etkisi vardır.

Kan şekerini ve tansiyonu düşürür. Ciltteki kırışıklıkları gidermeye yardımcı olur. Mide ve bağırsak gazlarını ve ağrılarını giderir. Beyin damarlarını açar ve hafızayı güçlendirir. Kalbi ve kan dolaşımını güçlendirir. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve nefes darlığına karşı faydalıdır. Sindirim sistemindeki tüm kramplara ve gaz şişkinliklerine iyi gelir. İnsanı ferahlatarak depresyon, melankoli, huzursuzluk ve iç sıkıntısını giderir.

Yüzeysel kan damarlarını genişleterek yüksek kan basıncını düşürebilir. Terletici özelliğinden dolayı grip gibi hastalıklarında ateş düşürmekte faydalı olur. Sinirleri yatıştırıcı etkileri ile baş ağrısı, migren, baş dönmesi, kulak çınlaması, uykusuzluk, sara ve sinir krizlerinde kullanılır.

Melisa kullanım şekilleri: Melisa bitkisinin sağlık alanında özellikle bitkisel tedavi amacıyla yağı ve çayının kullanımı daha yaygındır.

Melisa yağı faydaları: Çayı bilinen ve şifa amaçlı kullanılan melisa bitkisinin yağı da özellikle sinir gerginliği ve strese karşı kullanılan bir bitkisel yağdır. Halk arasında oğulotu adıyla da bilinen bitkinin faydaları çoktur. Melisa yağının faydaları arasında Özellikle bitkinlik, yorgunluk, stres sinir gerginliği durumlarında yatıştırıcı etkiye sahiptir. Uykusuzluğa karşı kullanılır. Kan temizleyici özelliği vardır. Kalp çarpıntılarına iyi gelir. Migren gibi gibi ağrılarda, sinirsel baş ağrılarında kullanılır.

Melisa yağı nasıl kullanılmalı: Melisa yağı bir bardak suya 3-5 damla damlatılır ve günde 3 defa kullanılır. Ayrıca haricen elle masaj yapılarak kullanılır. Her iki durumda da aşırı kullanımı sakıncalıdır.

Melisa Çayı nasıl tüketilmeli: Melisa bitkisi ve melisa çayının sinir sistemini gevşetici ve uyku proplemlerinde rahatlatıcı etkisi vardır. Latince adı Melissa officinalis olan ve Oğulotu olarak da bilinen melisa hafif depresyonda, sinirsel kökenli çarpıntılarda kullanılmaktadır. Merkezi sinir sistemini yatıştırıcı özelliği vardır. Aktarlarda limonotu yaprağı gerçek melisa otu diye satılmaktadır.

Melisa Çayının Faydaları arasında, Huzursuzluk ve sinirlilik içinde olanlar, uyumada sorunlar yaşayanlar ve işlevsel kalp rahatsızlıkları olanlara öncelikle tavsiye ediliyor. Savunma gücünü artırıcı etkisi nedeniyle grip ve soğuk algınlığına karşı da kullanılabilir. Yaprakları hafif hoş limonsu kokulu otsu bir bitki olan melisa psikolojik sorunların neden olduğu sıkıntı verici düşünceleri zihinden uzaklaştırmada doğal bir yardımcıdır. Sıkıntı ve stres içindeyken içilecek melisa çayı rahatlatır. Melisa çayının kasları gevşetici etkisi vardır.

Sindirim sistemiyle ilgili olan sorunlarda, mide spazmında yararlıdır. Depresyon ve korkudan kaynaklanan sindirim sorunlarında kullanabilir. Almanyadaki Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu olan E komisyonu melisanın uykusuzluk ve hazımsızlık için kullanımına izin vermiştir.

Melisa Çayı Nasıl Demlenmeli: 2 çay kaşığı ince kıyılmış melisa yaprağı bir bardak kaynar suyla haşlandıktan sonra 10 dakika süreyle demlenir ve süzülerek içilir. Balla tatlandırılabilir. Günde 2-3 bardak içilebilir. (Melisa bitkisi kaynatılmamalıdır.) melisa bitkisinin yalnızca yaprakları kullanılır. Taze ya da kurutulmuş melisa yaprakları ve bunlardan hazırlanmış olan etkili dozda preparatlar kullanılır.

Verbena türü yalancı melisa var ve de melisa bitkisine benzeyen kokusu sebebiyle asıl melisa diye satılmaktadır. Melisa çiçeğinin de burda anlatılan gerçek melisa ile ilgisi yoktur. Hamile ve emzirme döneminde doktor onayi ile kullanılmalıdır.Karaciğer iltihabı, mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanlar kullanmamalı.

Yorumlar