periferik damar hastalıkların nedenleri

periferik damar hastalıkları nedir: periferik damar hastalıkları öncelikle kişide nasıl semptomlar oluşturur onlardan bahsedelim.
ilki ve en sık görüleni kladikasyo denilen ve yüz metre yada altında yol yürümekle oluşan ve kişide sanki çok uzun bir yol yürümek gibi bacaklarda ağrıdan daha ziyade yorgunluk hissi yaratarak kendini gösteren bir semptomdur.

periferik damar hastalıkları çeşitleri: burger hastalığı, reynauld hastalığı ve cerrahiye neden olan ( by- pass) tıkayıcı damar hastalıkları ilk sırada yer alır.

periferik damar hastalıkları nedenleri: kesin olmakla birlikte sık rastanan nedenleri arasında uzman bakışı ile genetik yatkınlığın ilk sırada olduğunu söylemek hata sayılmaz. Diğer etkenler arasında başlıca sayılabilecek periferik damar hastalıkları nedenleri olarak kolestrol yönünden zengin ve sık  beslenmek yani diğer bir ifade ile sedanter yaşam, immobil yaşam ve kötü alışkalıklardan sigara ve diyabetten söz edilebilir.

periferik damar hastalıkları semptomları: daha önce bahsettiğimiz kladikasyo, kaslarda yorgunluk özellikle diyabetiklerde (şeker hastalığı) görülen iyileşmeyen ayak yaraları, böbrek fonksiyon bozuklukları diyaliz hastalarında görülen iyileşmeyen ayak yaraları ve en önemli ve en ciddi semptomu olan ayakta soğuma ve üşüme ve acil durumu gösteren morarma  periferik damar hastalıkları semptomları arasındadır.

periferik damar hastalıkları genel tedavisi: periferik damar hastalıklarında öncelikle bir kalp damar cerrahının görüşleri alınmak suretiyle günümüzde kullanılan tedaviler pıhtıyı eriten ve azaltan tedaviler, antikolestrol tedavileri, hiperbarik oksijen tedavileri, damar genişletici tedaviler, radyoloji tedavileri ve son olarak cerrahi tedavilerden bahsedilebilir.

Yorumlar