Antibiyotik kullanırken nelere dikkat etmeliyiz

Antibiyotik nedir: Antibiyotik vücuda zararı olan bazı mikropları yani virüs, mantar ya da bakterileri yok eden ya da vücutta yayılarak çoğalmalarını engelleyen tüm maddelerin temel adıdır.

Antibiyotik çeşitleri: Antibiyotik oluşturan maddeler iki temel grup altında incelenebilirler. Bunların ilki küf mantarlarından elde edilir. İkincisi ise laboratuar ortamlarında sentezlerle elde edilen maddelerdir. Antibiyotiğin bildiğiniz diğer adları arasında streptomisin, penisilin şeklindedir. Ama genel olarak bu maddenin adı antibiyotiktir. Antibiyotiklerin üretilmesinin temel amacı mikro organizmaları yok etmektir. Bugün günümüzde yüzlerce çeşit antibiyotik bulunmaktadır.

Hatta bu antibiyotiklerin bazıları ticari olarak kullanılmamaktadır. Antibiyotikler üretim şekilleri olarak yarı sentetik olan maddeler ve doğal maddeler kaynaklıdır. Yarı sentetik olan maddeler de genel olarak antibiyotik kapsamındadır. Yukarıda bahsettiğimiz üzere doğal olan antibiyotikler küf mantarlarında doğal olarak bulunur.

Antibiyotik neden kullanılır: Antibiyotik keşfedilme amacı diğer tüm maddelerin keşfedilme amacı ile aynıdır. İnsanlar binlerce yıldır doğal yaşam alanlarında karşılaştıkları hastalıklar ile mücadele ederek genel amaçları olan nesillerini sağlıklı olarak bir sonraki kuşaklara ulaştırma amacında olmuştur. Bununla birlikte insanlar arayışa girerek bedenlerine zarar veren mikro organizmalarla nasıl savaşa bilecekleri yolunda arayışlara girmişlerdir.

Antibiyotik tarihi: İlk olarak bu alanda temel taşı niteliğinde olan buluşu ile İngiliz doktor sir Alexander Flemming, kendisi 1881 ile 1955 yılları arasında yaşamış olan bu bilim adamı uzun yıllar boyunca yaptığı araştırmalar neticesinde penisilini keşfetmiştir. Penisilini keşfine kısaca değinmek gerekirse doktor sir Alexander Flemming tesadüfi olarak bir küf bakteri kültünün içine düşürmesi ve bunun sonucunda küfün çevresindeki bakterilerin yok olması antibiyotiklerin buluşuna nende olmuştur. Bu küf rahatlıkla bulunan penicillum tarzında olması insanlar için daha da fayda sağlamıştır.

Bu küfün en önemli özelliği sanki daha önceden insanlar için hazırlanmış olması ve yıllarca birinin gelip onu beklemesi şeklindedir. Bu küf insan vücuduna herhangi bir zarar vermemektedir. Bunun yanında zararlı mikroorganizmaları yok etmekte inanılmaz başarı sağlamasıdır. Antibiyotiğin keşfi ile zamanın hastalıkları olan birçok hastalığı örneğin zatürree, zatülcenp, frengi tarzında hastalıkların sonunu hazırlamıştır. Antibiyotiklerin araştırılması özellikle çok büyük bir savaş olan ve birçok insanın ölümüne yol açan ikinci dünya savaşında çok süratlendi.

Devletler askerlerini bilmedikleri kıtalara ve bölgelere gönderirken burada karşılaşacakları hastalıklara karşı çok çeşitli antibiyotikler üreterek askerlerini hastalıklardan korumaya çalışmışlardır. İkinci dünya savaşı ile birlikte antibiyotiklerin çok fazla sayıda üretilmesi fiyatlarının da düşmesine neden olmuştur. Antibiyotiklerin keşfinden sonra yapılan araştırmalar ve savaşlar nedeniyle artan ihtiyaçtan dolayı artık antibiyotikler sadece küflerden değil laboratuar ortamlarında kimyasal maddelerden üretilmeye başlandır.

Örnek olarak kloramfenikol verilebilir. Antibiyotiklerin zararlı mikroorganizmalara karşı kazandıkları zaferler tamamıyla sonuç verememiştir. Zararlı organizmalarda kendi saldırı sistemlerini geliştirerek bazı zamanlarda ve durumlarda antibiyotiklere karşı zaferler kazanabilmektedir. Bilinmesi gereken bir diğer nokta ise antibiyotikler hiçbir zaman virüsleri yok edemez ve onlara zarar veremez. Antibiyotikler sadece bakterilere zarar verir ve onları yok eder. Her hastalıkta antibiyotik kullanamazsınız. Bu size oldukça zarar verebilir ve geri dönülmez sonuçlara götürebilir.

Antibiyotik kullanırken nelere dikkat etmeliyiz: Her rahatsızlığınızda antibiyotik kullanımı vücudunuza yarardan çok zarar verebilir. Antibiyotik kullanımına doktorunuz karar vermelidir. Onun haricindeki kullanımlar yanlıştır. Örneğin piyasa da satılan antibiyotiklerin büyük bir kısmı gebelik esnasında tüketmek size bebeğinize kalıcı rahatsızlıklar verebilir. Hatta çocukların sakat doğmasına neden olabilir. Bu nedenle doktorunuza danışarak antibiyotik kullanmak gerekir.

Antibiyotik etkili bitkiler: Doğal olan kullanımı ile bize herhangi bir zarar vermeyecek olan doğal antibiyotikler soğan, Akasya, Altınmühür, Ardıç, Ekinaka, öreypfrut, Kriptolepsis, Meyan, Okaliptüs, Pelin, Sarımsak, Sarısabır, Usnea, Zencefil. Bal da çok iyi bir antibiyotiktir.

doğal antibiyotik tarifi: Değerli hocalarımız ülkemizdeki insanların bilinçsizce bu antibiyotik kullanım durumlarını dikkate alarak onlara çevrelerindeki ve rahatlıkla herhangi bir yan etkisi olmayan doğal bitkilerden antibiyotik üretimi hakkında bizlere yol gösteriyor. Ahmet maranki doğal antibiyotik tarifi aşağıdaki gibidir. Ahmet maranki doğal antibiyotik tarifi bu bitkilerden hazırlanarak yapılır. Ahmet maranki doğal antibiyotik tarifi için gereken malzemeler:

½ limon
½ litre su
1 baş sarımsak

Alüminyum folyo ve bu malzemelerin koyulacağı bir cam kavanoz gerekir.
Ahmet maranki doğal antibiyotik tarifi: Ahmet maranki doğal antibiyotik tarifi oldukça basittir. Bunun için yapmanız gereken ilk şey yarım litre olan suyu kaynatarak başlamanız. Sonrasında ise kaynayan bu suyu dinlendirin ve sonrasında soğuması için bırakın. Soğuyan bu suyu malzeme listemizde belirttiğimiz cam kavanozun içine dökün. Bu hazırladığımız suyun içine sırasıyla bir baş sarımsağı rendeleyerek suyun içine bırakın. Hemen ardından ise yarım limonumuzu kabuklarını soymadan kabukları ile beraber ince ince doğrayarak karışıma ilave edin.

Cam kavanozun kapağını kapatın ve tam 4 gün güneş görmeyen bir yerde bekletin. Bekletme işleminde cam kavanozu folyo ile bekletmeniz, karışımın güneş görmemesine yardımcı olacaktır. 4 günlük sürenin sonunda karışımın içindeki tortuları alın. Ahmet maranki doğal antibiyotik tarifi hazır. Kullanımı oldukça basit yemek yemeden yaklaşık 15 dakika kadar önce açken tüketin. Ahmet maranki doğal antibiyotik tarifi sayesinde kendinizi zararlı mikroorganizmalara karşı daha rahat koruyabilirsiniz.

Yorumlar