varis oluşum nedenleri

varis nedir: varisler bacaklardaki yüzeyel toplar damarların genişlemesi ve toplar damar kapak yapılarının işlevini yitirmesi olarak tanımlanabilir.

varis oluşum nedenleri: varis nedenleri ilk olarak genetik etkenler ön plandadır. Örneğin kişinin anne ya da babasının birinde varis hastalığı varsa büyük ihtimal çocuklarında da varis hastalığı olması ihtimal dahilindedir. varise neden olabilecek diğer etkenlerden birisi de gebelik ve fazla doğum, ayakta dikelme nedenlerine bağlı olarak varis durumları görülebilir.

varis çeşitleri: varis çeşitlerini bir sınıflandırmaya tabi tutarsak varis çeşitleri klinik olarak tedavisi kolay ve tedavisi zor olan varisler olarak sınıflandırabiliriz. bunun nedeni sadece bacaktaki yüzeyel toplar damarlar da sıkıntı mevcutsa tedaviden şifa görme olasılığı yüksektir. Ancak derindeki toplar damarlarda (ana toplar damar ) sıkıntı mevcut ise tedavisi zorlaşır.

varis belirtileri: varis belirtileri özellikle yüzeyel toplar damardaki kapakların bozuk olması ve bu yüzeyel toplar damarların yer çekimine karşı kanı  vücuda taşıma işlemindeki yetersizlik sonucu kanın bacaklarda göllenmesi, bunun da toplar damarda bir gerginlik oluşturması ayrıca göllenen kanın toplar damar kanı olması ile yani oksijenden fakir besinden fakir olması nedeni ile bir müddet sonra bacakta beslenmeyi bozabilmesi belirtileri oluşturan ana nedenlerdir. Bu belirtiler ayakta durmak ile oluşan ağrı, ayak tabanında yanma, görünen ince veya kalın varis damarları, bacakta şişlik ve gece yatarken bacakta bıçak saplanır tarzı ağrı ensık görülen belirtilerdir.

varis tedavisi: varis tedavisi ana amacı yüzeydeki işlev görmeyen damardan akan kanın işlevi sağlam olan ana toplar damara yönlendirmek veya yeni başlayan bir varise damarın yapısını tekrar düzeltmeye yarayan ilaçlar kullanılır. Tedaviler arasında antivaris ilaçları ki bu ilaçlar varis damarının kas tonusunu artırarak genişlemiş damarı bir miktarda olsa daraltır ve semptomları azaltır. Ancak ve esas ve en pratik tedavi varis çorabıdır. Tüm bu tedavilerden fayda görmeyen hastalar skleroterapi (halk arasında iğne ile çekme tedavisi olarak bilinir), köpük tedavisi  şeklinde sıralanabilir.

Yorumlar